Sok-ikonhamburger-meny-knapp

Norra Italien resmål - Dessa ställen i Norra Italien borde du spana in!

Drömmer du om att ge dig iväg på en härlig semester med sol, bad och spännande upplevelser? Då vill vi tipsa dig om norra Italien – ett fantastiskt resmål som har något att erbjuda för alla! Trots att södra Italien ofta förknippas med stränder och badliv, finns det även många vackra sol- och badställen i norr, som du inte vill missa. Men norra Italien är framförallt ett trivsamt resmål för dig som gillar god mat, vin, slående miljöer, kultur och historiska platser. Här kommer några av våra bästa tips för en härlig semester i norra Italien.

Sol och bad i norra Italien

Norra Italien bjuder på flera vackra sjöar, omgivna av gröna kullar och vackra byar.

Lago di Braies

berg-reflekterar-i-braies-sjon-med-trappa-och-brygga

Lago di Braies är en av dessa sjöar, belägen i Dolomiterna, där du kan njuta av naturen, vandra eller cykla runt sjön och självklart bada och sola (om vädret tillåter). Lago d'Orta är en annan vacker sjö i Piemonte, mindre känd än de andra men minst lika vacker och rogivande.

Gardasjön

Gardasjön, landets största insjö, är också väl värt ett besök. Här kan du bada, vandra, cykla och surfa, samt njuta av mysiga byar och enkla boenden vid vattnet. Trasimeno-sjön i Umbrien bjuder på en annan unik miljö med gröna kullar och små byar.

Italienska rivieran

Cinque Terre

Vackra-klippor-kusten-cinque-terre-norra-italien

En annan fantastisk plats att besöka i norra Italien är Cinque Terre, en vacker kustby som ligger längs Ligurienkusten. Här hittar du en förtrollande blandning av pastellfärgade byggnader som klänger sig fast vid klipporna, kristallklart vatten, små vikar och en charmig hamn. Du kan också vandra längs de vackra stigarna mellan byarna och njuta av de fantastiska vyerna över havet. Cinque Terre består av fem pittoreska byar: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Du kan vandra mellan byarna på vandringsleder längs klipporna, eller åka tåg eller båt mellan dem.

Portofino

Portofino är en annan vacker by längs den italienska rivieran. Beläget vid en skyddad vik, har byn pittoreska pastellfärgade hus, smala gränder, en livlig hamn och en fästning från 1500-talet som nu är ett museum.

Sanremo

Andra populära destinationer längs den italienska rivieran inkluderar Sanremo, med sin livliga marknad, casino och pittoreska trädgårdar, samt Alassio med sin berömda strandpromenad och vita sandstränder.

Mat och vin i norra Italien

Om du är mat- och vinintresserad kommer norra Italien verkligen att bjuda på en smakupplevelse utöver det vanliga. Det finns många vingårdar och vinproducenter i området, där du kan smaka på både enklare och mer exklusiva viner.

Valpolicella

valpolicella-vinodling-vinrankor-norra-italien

Valpolicella, som ligger i närheten av Verona, är ett område känt för tillverkning av de berömda Ripasso- och Amaronevinerna. Besök en vingård för att uppleva vinprovning.

Piemonte och Toscana

Piemonte och Toscana är två av Italiens mest välkända vindistrikt, där du kan hitta viner av hög kvalitet till överkomliga priser. Piemonte är känt för sina frodiga kullar, medan Toscana har ett milsvidt landskap. Här kan du prova Barbera, Barolo, Barbaresco och Chianti-viner.

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna är det perfekta resmålet för mat- och vinälskare. Här hittar du några av Italiens mest kända produkter och råvaror, som Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, Bolognese ragù och Balsamico. Besök städerna Parma, Reggio Emilia, Modena och Bologna för att upptäcka alla goda smaker.

Sevärdheter, kultur och historia

Om du gillar att ge dig ut på äventyr och upptäcka nya platser har norra Italien mycket att erbjuda, då norra Italien har en rik kultur och en av världens mest unika miljöer.

Verona

Verona är en annan historisk stad med byggnader och arkitektur från antiken, med Amfiteatern som en av de mest imponerande sevärdheterna. Milanos katedral Il Duomo di Milano och den exklusiva gallerian Vittorio Emanuele II är också värda att besöka för att uppleva stadens kultur och historia.

Venedig

Om du vill uppleva något helt unikt kan du ta en tur till Venedig, en välkänd vattenstad med fantastiska kanaler och slående byggnader som Markuskyrkan och Dogepalatset. För en annan vattenupplevelse kan du besöka "lilla Venedig", eller Chioggia, som ligger söder om Venedig och har liknande kanaler och byggnader utan den stora turistströmmen.

Milano

Milano är känt som modets huvudstad, men det är också ett kulturellt och historiskt centrum. Besök katedralen Il Duomo di Milano och den exklusiva gallerian Vittorio Emanuele ll. Du kan också uppleva några av världens främsta fotbollsmatcher som derbyt "Derby della Madonnina" mellan Inter Milan och Milan.

Bergamo

utsikt-over-bergamo-hustak-solnedgång

Bergamo är en stad med en unik karaktär, tack vare dess uppdelning i två delar baserat på höjdskillnaden. Citta Bassa, den lägre staden, och Citta Alta, den högre staden, är båda charmiga och tar dig tillbaka i tiden. För dig som vill se på något vackert kan du ta dig upp till den högre staden till fots, på cykel eller med den söta bergbanan, och njuta av den fantastiska utsikten från toppen medan du tar en drink på en av uteserveringarna. Är det en dag med bra väder kan du se Milanos siluetter i horisonten.

Flyget.nu är en hemsida som hjälper sina besökare att hitta nya och intressanta resmål som passar till deras budget.